BESMELE’NİN HAYATIMIZDAKİ YERİ
Bütün mahlukata hayat bahşeden, insanı ahsen-i takvim üzere yaratan ve dünyada halife kılan Allah Teâlâ’ya kulluğumuzun nişanelerinden biri besmeledir.
Besmeleyle, işlerimize Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla başlar ve ancak O’ndan yardım dileriz.
Besmele, bizleri dünya ve ahirette saadete ulaştıracak Kur’an-ı Kerim’in bir hülasası gibidir. Müslümanlar hayatlarının her alanında, yaptıkları her işte, her anlarında “besmele” ile hareket ederek her zaman vahdaniyet bilincinde olduklarını vurgularlar.
Müslümanlar Besmele ile, yaptıkları her amelin karşılığını göreceklerini, ebedi olan ahiret hayatına iman ettiklerini yeniden hatırlamış olur.
Besmele rahmani tecellide insanın rolünü ortaya koyarak kulu, rabbine bağlar. Kul besmele ile her an yaratıcısının kontrolünde olduğunun farkına varır.
Muhterem Müslümanlar!
İslam, her hayırlı işin başında bes¬mele çekilmesini teşvik etmiştir. Buna karşılık haram veya mekruh işlerde Allah’ın adının anılmasını yasaklamıştır.
Her şeyden önce gafletimizden, vesvesemizden, günahlardan arınmak için bütün bilinç gücümüzle Allah’a iltica edelim. Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınıp, “Rahmân ve Rahim Allah’ın adıyla” başlayarak besmele anahtarına yapışalım. Netice olarak besmele, dünyevi kapıları açan, âdetleri ibadete çeviren bir anahtar, Allah ile kul arasındaki irtibatı sağlayan manevi bir bağ ve duadır.
Tevhid dininin geleneği(1) ve Kur’an-ı Kerim’in bir ayeti olan “besmele”nin faziletiyle ilgili hadis-i şerif mealiyle bitiriyorum.
“Bismillahirrahmanirrahim ile başlamayan her önemli iş bereketsizdir.”(2)
_____________________
1. Neml 27/30-31
2. Ebu Davud, 4840