Karşılama Konuğu. Giriş yap or Kayıt Ol

2 Cevaplar

islam’da ilmin önemi kısaca

Tarafından soruldu: 17 görüntülenme
Sorular

İSLAMDA İLMİN ÖNEMİ

Dinimizin ilk emri “Oku” dur. İlk emri oku olan dinimizin, ilme, irfana ve eğitime verdiği önem kaçınılmazdır. Bu vesileyle Rabbimiz ilim öğrenmenin fazileti hakkında Kur’an-ı Kerimde meâlen, “Bilmiyorsanız, zikir ehline [ilim ehline, âlimlere] sorun”[1] buyurmuştur. Âyet-i Kerime’deki zikir, ilim demektir. Bu âyet-i kerime, bilmeyenlerin, âlimleri bulup onlardan sorup, öğrenmelerini emretmektedir. İlim ile ilgili şu üç ayet-i kerimenin mealini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüce Allah mealen şöyle buyuruyor: “Allah iman edenleri yüceltir; kendilerine ilim verilmiş müminleri ise, [cennette] kat kat derecelerle yükseltir.”[2] , “De ki, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.[3] ve “Kulları arasında Allahü teâlâdan en çok korkan âlimlerdir.”[4]

Sevgili peygamberimiz müşriklerin zulmü sebebiyle Mekke’den Medine’ye hicret eder etmez ilk iş olarak Mescid-i Nebevîyi inşa etmiş, bir bölümünü yatılı okul haline getirmiş ve burada bizzat kendileri başta olmak üzere, diğer sahabelerle birlikte eğitim faaliyetine başlamıştı. Beşikten mezara kadar kadın-erkek herkesin ilim öğrenmesini, eğitim görmesini, ilim uğruna gerektiğinde Çin’e gidilebileceğini öğütlemiş, ilmin irfanın, teknik ve medeniyetin bulunduğu yerden alınması gerektiğini bildirmiş ve uygulamaları ile de bizlere örnek olmuştur.

İnsanın gerçek manada yaratılışının farkına varabilmesi, iman ve ibadetlerinin şuurunda olabilmesi, ahlakını güzelleştirip, fitneden-fesattan, her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak olarak, birlik ve dirlik içinde mutlu bir hayat sürebilmesi için ilme irfana ve eğitime ihtiyacı vardır. Müslüman olan her erkek ve kadının da önce iman bilgilerini, daha sonra da kendisine lüzumlu haram ve helâli öğrenmesi farzdır, yani Allahü teâlâ’nın emridir. Bugün herkesin İslâmın emirlerini öğrenmesi kolaydır. Lüzumlu dini bilgileri öğrenmemek, bilmemek özür değildir.
Bir kimsenin zarurî din bilgilerini lüzumu kadar öğrenmesi ve çoluk çocuğuna öğretmesi farz-ı ayndır. Bu bilgileri öğrenmeyenler ve çoluk çocuğuna öğretmeyenler büyük bir mesuliyet altına girmiş olurlar.

İnsan için en büyük kuvvet, en büyük fazilet ve meziyet hiç şüphesiz ki, ilim ve iyi bir eğitimdir. Anne ve babaların da çocuklarına bırakabilecekleri en değerli miras, güzel ahlak ile bezenmiş iyi bir eğitimdir. Bu hem dinimizin emridir hem de çocuklarımızın salahiyeti açısından içinde bulunduğumuz çağın gereğidir. Sevgili Peygamberimizin şu ifadesi: “Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır. Sadakanın en faziletlisi de, bir müslümanın ilim öğrenmesi ve bir müslümana öğretmesidir.” ile Hz. Ali’ye atfedilen “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” vecizesi ilim öğrenmenin ve öğretmenin faziletini en açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İslamda ilim, Allah’ın rızasını kazanmak ve amel etmek için öğrenilir. Peygamberimiz(sav) dualarında:”Allah’ım bana öğrettiklerinle beni faydalandır…”[5] ve “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım”[6] buyururdu.

—-

[1] Enbiya, 21, 7.

[2] Mücadele, 58, 11.

[3] Zümer, 39, 9.

[4] Fatır, 35, 28.

[5] Tirmizi, Daavat, 128.

[6] Tirmizi, Daavat, 68.

2 Cevaplar

  1. +1 Oylar Başparmak yukarı 0 Votes Başparmak aşağı 0 Votes

    İslam’da İlmin Önemi İslam dini, ilim ve eğitime büyük önem verir. Bu önemi Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Hz. Muhammed’in (sav) hadisleri ile açıkça gösterir. Kur’an-ı Kerim’de İlmin Önemi: “Oku” emri ile başlayan ilk sure olan Alak Suresi, ilim ve eğitimin önemini vurgulayan ilk ilahi emirdir. “Rabbim, ilmimi artır” duası, Müslümanların her daim ilim öğrenmeye teşvik edildiğinin göstergesidir. “Bilmiyorsanız, bilenlere sorun” ayeti, ilim sahibi insanlara danışmanın ve onlardan öğrenmenin önemini vurgular. “Allah, iman edenleri ve ilim sahiplerini kat kat derecelerle yükseltir” ayeti, ilmin insanları Allah’a yaklaştıran ve yücelten bir vasıta olduğunu gösterir. Hz. Muhammed’in (sav) Hadislerinde İlmin Önemi: “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.” hadisi, ilmin her yaşta ve her koşulda gerekli olduğunu gösterir. “İlim öğrenmek için Çin’e gitmek gerekirse gidin.” hadisi, ilim için her türlü fedakarlığın yapılması gerektiğini vurgular. “Alimin ölümü bir dünyanın yok olması gibidir.” hadisi, alimlerin toplumdaki önemli rolünü ve ilmin değerini gösterir. “En hayırlı miras, ilimdir.” hadisi, anne ve babaların çocuklarına bırakabilecekleri en değerli mirasın ilim olduğunu vurgular. İlmin Faydaları: İlim, Allah’ı ve dinini daha iyi anlamamızı sağlar. Ahlakımızı güzelleştirir ve bizi daha iyi bir insan yapar. Topluma faydalı bireyler olmamızı sağlar. Dünyayı ve içindekileri daha iyi kavramamızı sağlar. Problemleri çözmemize ve daha iyi bir hayat kurmamıza yardımcı olur. İslam’da ilmin sadece teorik bilgi edinmekten ibaret olmadığı da unutulmamalıdır. İslam’da ilim, amel ile birlikte olmalıdır. Yani öğrendiğimiz bilgileri hayatımızda uygulamamız da gerekmektedir. Sonuç olarak: İslam dininde ilim ve eğitim, insan hayatının en önemli unsurlarından biridir. Müslümanlar, ilim öğrenmeye ve ilimle amel etmeye özen göstermelidirler.

    islamisorusor - Nis 21, 2024 | Yanıtla

  2. +1 Oylar Başparmak yukarı 0 Votes Başparmak aşağı 0 Votes

    İslam dininde ilmin önemi büyüktür ve ilim, müminler için çok değerli bir kavramdır. Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde sürekli olarak ilme önem verildiği vurgulanmıştır. İlim, Allah’ın kudretini ve varlığını anlamada bir araç olarak görülür. İlim, insanın Allah’ı daha iyi tanımasına, doğruyu yanlıştan ayırmasına, toplumu düzenlemesine ve hayatını daha iyi bir şekilde yaşamasına yardımcı olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de “İlim Çin’de bile olsa gidip alınız.” buyurarak ilmin her yerde aranması gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle, İslam dininde ilim öğrenmek, araştırmak ve öğretmek teşvik edilir ve ibadetler kadar önemlidir.

    islamisorusor - Nis 22, 2024 | Yanıtla


Soruyu Cevapla